Kitől vegyél használt autót?

A használatautó- vásárlás örök kérdése, hogy mi a megbízhatóbb: kereskedőtől, vagy magánszemélytől választani ki a megvásárolni kívánt autót? Hogyan tudod elkerülni a gátlástalan autónepperek világát, hogy ne vegyél újszerű használt autóként félmillió kilométert futott külföldi roncsot?

Sokan vannak, akik ma is a magánszemélytől vásárolt autókra esküsznek, mondván a kereskedő becsap, csak a hasznát akarja rátenni. Ha a kertből veszed az autót, az sokkal biztonságosabb, mert látod a régi tulajdonost, megismerheted a vezetési szokásait is, s biztos lehetsz benne, hogy nem tekergette vissza az órát. Sok ehhez hasonló érvet hallhatunk.

Garázsban tartott használtautó hölgyvezetőtől első kézből kevés kilométerrel eladó! Ismerős? :)
Garázsban tartott használtautó hölgyvezetőtől első kézből kevés kilométerrel eladó! Ismerős? 🙂

Tény, hogy a kereskedőtől vásárolt autók általában többe kerülnek, mint amikor a kert végéből hozod el a járgányt. De vajon ugyanazt az autót kapod meg mindkét esetben?

Az autótól szabadulni akaró tulajdonos az eladás előtt már ritkán költ a kocsira. Kikozmetikázza, mert a látszatra adni kell. A fényezés talán rendben lesz, kicseréli, vagy legalább kikalapáltatja a törött, horpadt darabokat. Olyan javításokat végeztet el az autón, ami esztétikailag javítja.

A tulajdonosok többsége azért adja el az autóját, mert már költeni kellene rá és azt nem akarja vállalni. Ezek a helyzetek a magánszemélytől vásárolt autók esetén azonban nem gyakran derülnek ki. A többségnél egy esedékes időszakos szerviz áll a háttérben. Amikor egy összegben kellene 150-200 ezer forintot rákölteni az autóra, akkor kerül szóba a csere kérdése. Költsön rá inkább az új tulajdonos.

A másik eset, amikor az autót eladó magánszemélyről utólag kiderül, hogy nem is egy keveset autózó nyugdíjas volt, hanem profi autónepper. Szándékosan alakítja a jó szándékú tulajdonos szerepét, hogy ezzel is megtévessze vásárlóját. Az általa kínált autó pedig bizonytalan eredetű, külföldről behozott roncs, visszatekert órával, agyonhasznált motorral.

Amikor gépjárműkár esetén derül csak ki az autó múltja…

Ha a megvásárolt autó jól működik, elégedett vele a használója, sokszor ki sem derül a csalás. A kocsi valós múltjára azonban a legtöbb esetben nagyon is drámai körülmények között derül fény. Nem egy esetben történt meg, hogy közlekedési baleset utáni kárrendezés keretében, a gépjárműkár felmérése során derült ki az autó valós állapota. A szakértők írják le, hogy a jármű esetleg már többször is törött volt, itt-ott javították, újrafényezték. Tudod, mi történik ilyenkor? A biztosító iszonyatos pénzeket vesz le a kártérítésedből avultatás címén.   (Az avultatásról itt is olvashatsz érdekességeket.)

Hogyan lehet ezeket a csapdákat kikerülni?

Használtautó vásárlás előtt vizsgáltassa át szervizben a kiszemelt autót.
Használtautó vásárlás előtt vizsgáltassa át szervizben a kiszemelt autót.

Először is, minden autót meg kell vizsgáltatni szakértő szerelővel. Nem szabad rábízni magad a család autóját eladó nagypapa részletes beszámolójára, hogy ezzel a kocsival csak a templomba mentek el vasárnaponként egyszer. Ez a műsor. Az eladó mindig sokkal újszerűbbnek, kevesebbet futottnak, használatlanabbnak mutatja az autót a valóságosnál. Nem szabad bedőlni a (vélt) valós környezet hatásainak. Attól, hogy az autó most tiszta és a garázsból állnak ki vele, még lehet, hogy 5 éven át krumplit hordtak vele a hegyről. Lehet, hogy a bemutatott szervizkönyv is hamis, az órát pedig többször is visszatekerték az elmúlt években.

A használtautó átvizsgálása 10-20 ezer forintba kerül, de ennek fejében egy több milliós bukástól kímélheted meg magad. Ez legyen a minimum, ha magánszemélytől vásárolsz. A szerelő írja le a feltárt hibákat, s ezt a listát fogadtasd el az eladóval is. Ez megelőzheti a későbbi vitákat a rejtett hibákról, vagy az eladáskor már ismert problémákról.

Biztonságosabb kereskedőtől használt autót venni

A vásárlás legbiztosabb módja, ha kereskedőtől veszel használt autót. Egy jó kereskedőnél kipróbálva, valós adatokkal, a futásteljesítmény dokumentálásával, a meglévő hibák korrekt feltüntetésével veheted át az autódat. A vásárlásról megfelelő szerződést írtok, az autóról pedig számlát kell kapnod.

Az álomautót biztonságosabb autókereskedőtől vásárolnia.
Az álomautót biztonságosabb autókereskedőtől vásárolnia.

Mindezek a papírok fontosak, mert ez az alapja annak, hogy a kereskedő számon kérhető legyen. Egy magánszemélytől vásárolt használt autó esetén a régi tulajdonost holnap már nem találod meg. Egy kereskedő viszont helyben marad, állandó telephellyel rendelkezik. A cége felelősségre vonható, perelhető, s szükség esetén van is miből kártérítést fizetnie, vagy a jótállást biztosítania. Sőt, megkeresheted a cég régi ügyfeleit is, tájékozódhatsz arról, hogy milyen híre van a településen. Ez számodra is sokkal biztonságosabb hátteret jelent, mint egy ismeretlen magánszeméllyel kötni meg az autó adás-vételi szerződést.

Kitől vegyél használt autót?
4.8 (95.29%) 34 szavazat