Hogyan tervezd a használtautó-vásárlás költségeit?

Ha a használtautó-kínálatból válogatsz, semmiképpen sem szabad azt az árkategóriát tűzni ki célul, amire még éppen elég a pénzed, vagy aminek még éppen vállalni tudod a havi terheit. Egy használt autóra költeni kell. Lehet, hogy csak kisebb karbantartásra van szükség, de akkor sem kell még megijedni, ha nagyobb alkatrészt kell az autón kicserélni. Ha egy egymillióért vásárolt autóra rá kell költeni még 200 ezret, akkor 1,2 millióból van egy jó autód, s nem költöttél mondjuk 4 milliót ugyanennek az új változatára.

Használtautó vásárlás előtt vizsgáltassa át szervizben a kiszemelt autót.
Használtautó vásárlás előtt vizsgáltassa át szervizben a kiszemelt autót.

Mérd fel, hogy mennyit kell az autóra költeni. Ne sajnálj megfizetni egy megbízható szerelőt, aki szakértő segítséget tud nyújtani abban, hogy mit kell a kocsiban kicserélni vagy megjavítani. Egy ilyen bevizsgálás nem kerül többe 10-20 ezer forintnál. Érjen meg pár ezer forintot egy korrekt helyzetkép – amit az eladó is elfogad. Mérd fel a javítási költségeket, s tegyél rá még legalább 15-20 százalékot a becsült összegre. Ezzel együtt is megéri a vásárlás? Akkor lépj tovább.

Az autóvásárláson túli költségek

Mindenképpen számolj a vásárlás egyszeri költségeivel: ide tartozik az átírás és eredetiség-vizsgálat költsége, esetleg a műszaki vizsga is. Lehetnek pénzügyi természetű költségeid is: lehet, hogy kell a bankodnak hitelbírálati díjat fizetni, vagy van a hitelnek egy induló egyszeri költsége. Ezekre érdemes tartalékolni – az átírás díja például már egy kisebb autó esetén is 70-100 ezer forint körül alakul.Egy 5 éves, 80 kW teljesítményű, 1500 cm3 körüli autónál például a következő költségekkel kell számolnod:
• Eredetiségvizsgálat: 18.000 Ft
• Átírás (vagyonszerzési illeték): 32.500 Ft
• Új forgalmi engedély és törzskönyv: 12.000 Ft
• Teljesítményadó: 34.500 Ft.

Az autó átírás költsége a kalkulátorral kiszámítható!

Bármilyen értékű autót is vásárolsz, minden esetben kalkulálj egy egyszeri, alap szervizköltséggel. Olajcsere, szűrők, gyertyák, vezérműszíj és egy alap átvizsgálás férjen bele a költségvetésbe. Ne bízd magad a vezetett szervizkönyvre sem, mert nem tudod, hogy mennyire hitelesek a benne rögzített adatok. Ha legalább egy évig meg akarod tartani az autót, ami cserélendő, cseréld ki akkor is, ha az eladó szerint még nem lenne itt az ideje. Ki tudja, hogy valójában mi és mikor volt cserélve…

Havi autófenntartási költségek tervezése

A CASCO és kötelező biztosítás kalkulátorr segítségével kiválaszthatja a megfelelő autóbiztosítást.
A biztosítási kalkulátorokkal kiszámolhatja a legjobb biztosítást autójára.

Számold ki azt is, hogy mennyire tudod vállalni a kocsi rendszeres havi fenntartását. Mibe kerül neked az autó? Fizetni kell a kötelező biztosítását és a kgfb díjba beépített baleseti adót is. Ezeknek vedd az éves összegét, s oszd le havi költségekre. Fizetni kell a műszaki vizsgáját, olajcseréjét, új gumijait. Lesznek kisebb javítások, ezekre is be kell tervezni pár ezer forintot. A végösszeg akár a havi törlesztésre szánt pénz duplája is lehet. Gondold végig, hogy így is vállalható-e a vásárlás, vagy érdemesebb lenne talán kisebb, olcsóbb autót választani?

Sajnos, a tulajdonosok nagy része nem számolja végig, hogy mennyibe kerül neki az autó folyamatos fenntartása és működtetése. S mivel benzinre költeni kell, ott spórolnak, ahol tudnak. A biztonság áll a sor végén, riasztóberendezésre, téli gumira és a megfelelő biztosításra fordítódik a legkevesebb pénz.

Ne csak a kötelező biztosítás legyen kötelező tétel

Ha a biztonságra fordított tételeken igyekszel spórolni, akkor kerülhetsz igazán bajba, ha saját hibádból balesetet okozol. Ha nem te vagy a baleset okozója, akkor a károkozó kötelező biztosítása terhére történik a gépjármű kárrendezés, így van esélyed arra, hogy hozzájutsz  a megfelelő kártérítéshez. Azonban ha te okozod a balesetet (vagy csak megcsúszol az úton, s úgy töröd össze a kocsit), akkor a biztosító csak a CASCO szerződésedre fog fizetni. Ha ezen spórolsz a legtöbbet, akkor könnyen ott állhatsz egy ki nem fizetett kárral, egy totálkáros autóval és egy évekig tovább fizetendő hitellel.

Sokan az alapján kötnek biztosítást, hogy melyik társaság kínálja a legolcsóbb casco szerződést. Ez CASCO esetében akkor üthet vissza, amikor kiderül: túl magas az önrész, vagy egyes tételeket (pl. extra tartozékok ) nem fog megtéríteni a biztosító. Ne a biztosítás ára alapján dönts, hanem a számodra lényeges szolgáltatásokat vedd sorra, s ez alapján válaszd ki CASCO biztosításodat.

Mit tegyél, hogy biztonságban legyél kárrendezés esetén is?

Remélhetőleg az autóvásárlásról sem döntesz szakértő szerelő ismerősöd véleménye nélkül. Ugyanezt javasoljuk akkor is, ha a biztosítás megkötésére kerül a sor, vagy amikor egy megtörtént káresemény után a biztosítóhoz fordulnál a kárigényed beadása céljából. Mindenképpen azt javasoljuk, hogy kárrendezési iroda segítsége nélkül ne állj neki ennek a feladatnak! Itt szakértők segítenek neked összeállítani a biztosítóhoz benyújtandó autóbalesettel kapcsolatos anyagokat. Ha jó kézben akarod tudni az autódat, akkor szakértő szerelőre bízod. Bízd az anyagi döntéseidet autóhoz értő szakértőre, s mindenképpen fordulj a kárrendezési irodához, mielőtt kárigénnyel fordulnál egy társasághoz. Itt elolvashatod, hogy például egy autóbaleset és gépjárműkár esetén mennyivel magasabb kártérítéshez juthatsz hozzá, ha szakértő tartja kézben a kárigényed összeállítását. Ne játssz orosz rulettet az autóddal, a biztonság terén is bízd magad szakértőkre!

Hogyan tervezd a használtautó-vásárlás költségeit?
4.8 (95.45%) 22 szavazat