A fiataloknak drága a kötelező biztosítás

Mint Európában mindenhol, nálunk is a fiataloknak a legdrágább a kötelező biztosítás – már ha korosztályok szerint nézzük az arányokat. Ez nem meglepő, hisz egy bónusz-malusz rendszerhez hasonló jutalmazási rendszer mindenhol fut, amely annál olcsóbbá teszi a kötelező biztosítást, minél több időt vezetett az illető balesetmentesen. Mivel itthon az első fokozat (B1) eléréséhez egy, a legmagasabbhoz (B10) pedig tíz év kell, ezért a fiatalok jelentős hátránnyal indulnak az olcsó biztosítást kereső vadászmezőkön.

A 25 év alatti korosztály kgfb díja a legdrágább. Az alapdíj kb. 59 ezer és 500 ezer (!) forint /év (2018.12) között szór, ha most kötik életük első autójára a kötelezőt – míg az idősebb és balesetmentesen közlekedő bónuszos autósok ennek töredékével  megússzák. Az alapdíjat rengeteg korrekciós tényező módosítja, ezért a pontos díjat csak online kötelező biztosítás kalkulátorral lehet pontosan kiszámolni.

Nézzünk meg két konkrét KGFB példát

Fiatal autóvezetőnk 2018.december 2.-án boldog autótulajdonos lett, azonnal meg is köti élete első online KGFB biztosítását.
Azonban nagyon nem mindegy hol köti meg, mivel a biztosítási díjak elképesztően szórnak. Egyes biztosítók sok százezres kgfb díjakkal riasztják el a vezetői gyakorlattal nem rendelkező fiatal autósokat. Ha a fiatal életkor, friss jogosítvánnyal és nagyteljesítményű autóval párosul, észbontóan extrém – akár milliós – díjakkal is találkozhatunk.

A fiatal autóvezetőknek drága a kötelező biztosítás.
A fiatal autóvezetőknek drága a kötelező biztosítás.

Fiatal autótulajdonosunk

 • férfi
 • 1998.01.01-én született
 • vidéki nagyvárosban lakik (nem mindegy hol)
 • jogosítványát 2017. 06 hónapban szerezte
 • 10 – 15.000 km a tervezett éves futásteljesítmény
 • külföldön 0 – 5000 km-t használja / év
 • első autójának kormánya a bal oldalon található
 • ‘normál’ használatra vásárolta (nem taxi, nem bérgépkocsi)
 • a kocsi műszaki vizsgája 180 napon belül történt
 • casco-t egyenlőre nem köt
 • önálló lakása és gyermeke még nincsen
 • egyéb díjkedvezményt nem vesz igénybe
 • bonusz osztálya A0,
 • korábban kárt nem okozott

Nézzünk meg összegszerűen is, mennyibe kerül fiatal és boldog autótulajdonosunk az első autó kgfb díja, mely 2019 január 01-től már tartalmazza a fizetendő biztosítási adót is.

Kisteljesítményű autó kötelező biztosítási díja

A biztosított gépjármű 2008-as Suzuki Swift GC 1300 cm3 benzines, 68 kw teljesítményű, 5 személyes személygépkocsi. A kötelező biztosítás díját az egyszerűség kedvéért banki átutalással (úgy olcsóbb) és éves díjfizetéssel fizeti.

A kalkulált kgfb éves díj jelentős szórást mutat, mely 74.060.- Ft és 416.093.-Ft / év díj között mozog.

Nagyteljesítményű autó kötelező biztosítási díja

A biztosított gépjármű Audi A6 Quattro 3123 cm3, 188 kw teljesítményű, 5 személyes személygépkocsi. A kötelező biztosítás díját az egyszerűség kedvéért éves díjfizetéssel és banki átutalással fizeti. (olcsóbb mintha csekken fizetné)

A kalkulált kgfb éves díj, 99.900.- Ft és 519.886.-Ft / év díj között mozog. A legolcsóbb kgfb díját Ön is kikalkuláhatja az online kötelező biztosítás kalkulátorral.

Hogyan tegye olcsóbbá egy fiatal kezdő vezető a KGFB-t?

A fiatal azaz a kezdő autóvezetők jelentősen csökkenthetik a kgfb díját, ha

 • elektronikus levelezést választanak
 • megadják a telefonszámukat
 • éves díjfizetéssel és banki átutalással vagy bankkártyás fizetéssel rendezik a KGFB díját
 • első autójukra kötnek casco-t is, mert a legtöbb biztosító a kötelező és a casco együttkötésre kedvezményt is ad
 • további több tucat egyéb kedvezményt is igénybe lehet venni az online kgfb tarifálóban.

Magyarországon a legolcsóbb a kötelező biztosítás díja

Az Európai Unió tagállamai közül még mindig Magyarországon a legolcsóbb  a kötelező biztosítás díja. Azonban az autótulajdonosok még ezt a díjat is sokallják, a biztosítók pedig keveslik. A relatív alacsony biztosítási díj, sajnos a kárrendezés minőségére és összegszerűségére is erősen rányomja a bélyegét. A kötelező biztosítást sokan csak díjkérdésként kezelik, és igyekeznek a legolcsóbb kgfb díjat kínáló kötelező biztosítónál szerződni.

Ha autóbaleset vagy más személyi sérülés kapcsán kárrendezési vitába keveredik a biztosítóval, keressen meg egy független kárrendező szakembert, aki felülvizsgálja a biztosító által felajánlott kártérítés összegét.

A drága kötelezőre jövőben megoldás lehet a telematika

A fiataloknak drága a kötelező biztosítás. A telemetikai rendszerek a vezetési szokásokat figyelik, így annak figyelembevételével kéri a díjat a biztosító.
A telematikai rendszer figyeli a vezető közlekedési szokásait, így a biztosítás díja is kockázatarányos lehet.

A drága biztosítási díjak kiküszöbölésére világszerte fiatalok sokasága veszi igénybe a telematikai alapú gépjármű biztosításokat. Legyen szó akár KGFB-ről, vagy cascóról, hiszen az a vezetési stílus alapján szabja meg a biztosító az árakat. Így ha óvatosan vezet, akkor már akár a következő hónapban lényegesebben kevesebb biztosítási díjat fizethet. Bár ez még csak Angliában, Olaszországban és Amerikában terjedt el,  hamarosan hazánkban is megjelenhet az első telematika alapú szolgáltatás, siker esetén pedig valószínűleg gyorsan átterjedhet akár a teljes gépjármű biztosítási piacra is.

Balesetmentes vezetést kívánunk!

A fiataloknak drága a kötelező biztosítás
5 (100%) 4 szavazat

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Írd be a hiányzó számot! *